Hoe lang moet je lopen voordat het effect heeft?

Je weet waarschijnlijk dat wandelen goed is voor je gezondheid en kan helpen bij het afvallen of wanneer je gewicht wilt behouden. Dan heb je misschien ook nagedacht over hoeveel je moet lopen voordat het effect heeft? Is een kwartier, 1 uur genoeg of heb je maar liefst 2 uur nodig? Het korte antwoord op die vraag is dat slechts een paar minuten per keer voldoende kunnen zijn. 

In eerdere richtlijnen werd gezegd dat het minimaal 10 minuten duurt om een positief effect op de gezondheid te hebben. In recente richtlijnen is deze limiet verwijderd omdat er vrijwel direct positieve effecten worden waargenomen. Het is vooral het totaal dat van belang is. Iets meer dan 20 minuten per dag is voldoende om je op de lange termijn beter te voelen en een betere gezondheid en gewicht te hebben, dus in totaal 150 minuten per week. Dit betekent dat twee stevige wandelingen van 10 minuten per dag kunnen voldoende zijn. 

De belangrijkste boodschap is om af en toe te bewegen zodat je niet zo stil zit. Een beetje is beter dan helemaal niets. Het hoeft niet specifiek wandelen te zijn maar fietsen, dansen of een bewegende baan werkt ook zolang je beweegt met wat men "matig intensief" noemt. 

Voor nog grotere gezondheidsvoordelen en een duidelijker effect op het gewicht wordt 200-300 minuten per week aanbevolen, dat wil zeggen 30-45 minuten per dag of meer. Voor het beste effect kun je uiteraard het beste voeding en beweging combineren. "Gewoon" 30 minuten per dag wandelen zonder je eetpatroon aan te passen kan je zeker een beter gevoel geven en misschien de motivatie voor andere positieve veranderingen vergroten, maar heeft op zichzelf staand een beperkt effect op het gewicht. 

Af en toe een beetje bewegen in verschillende vormen, maakt het gemakkelijk om gedurende een week een zinvolle hoeveelheid activiteit bij elkaar te schrapen. Het hoeft niet zo moeilijk te zijn. Het is een succesvol concept gebleken om af te vallen en op gewicht te blijven!