Dieet na een maagverkleining: do's en dont's

Als je een maagverkleinende operatie hebt gehad, zoals bijvoorbeeld een gastric bypass of een gastric sleeve, kun je na je operatie niet zomaar weer normaal gaan eten. Je zal langzaam maar zeker een evenwichtig, aangepast voedingspatroon moeten gaan opbouwen. Er is niet één dieet dat voor iedereen met een maagverkleining werkt. Daarom kijk je samen met een specialist wat voor jou het beste dieet is na een maagverkleining.

Dieet direct na de maagverkleinende operatie

Na de maagverkleinende operatie begin je met een vloeibaar dieet. Direct na de operatie neem je alleen heldere vloeistoffen zoals water, bouillon en thee. Als dat goed gaat stap je over op dikkere vloeibare voeding zoals yoghurt, groentepuree of gepureerde soep. Daarna kun je langzaam gaan testen met vastere voeding, maar kies wel voor licht verteerbare producten zoals zachte vis, geroosterd brood en zacht gekookte groenten.

Do’s en dont’s na een maagverkleining

Als je na je operatie weer vaste voeding mag gaan eten is het belangrijk dat je gezond eet en kleine porties aanhoudt. Daarnaast moet je rekening houden met de volgende punten:

 

  • Luister naar je lichaam. Heb je een voldaan gevoel? Stop dan met eten. 
  • Vermijd producten met veel suiker en vet. Dingen als chocolade, koekjes, chips en gefrituurde snacks worden dringend afgeraden. 
  • Drink voldoende, maar vermijd koolzuurhoudende dranken. 
  • Vermijd pittig gekruid eten. 
  • Drink niet tijdens het eten. Drinken tijdens het eten beïnvloedt het hongergevoel, waardoor het lastiger wordt om aan te voelen wanneer je genoeg hebt gegeten.
  • Sla geen maaltijden over. Eet bij voorkeur drie maaltijden en drie tussendoortjes per dag. 
  • Zorg dat je voldoende eiwitten binnen krijgt. Eiwitten zijn essentieel, vooral als je nog van de operatie aan het herstellen bent.

Afvallen na een maagverkleining

Het is volkomen normaal om een jaar of langer na je maagverkleining weer wat aan te komen. Wanneer dit meer dan een paar kilo is, kun je op Modifast rekenen om jou te helpen een gewicht te behouden. We raden je af om een shakedieet te gebruiken na een maagverkleining, maar de producten uit ons Protein Shape afslankprogramma zijn een goede optie. Deze producten zijn hoog in proteïne en helpen je daardoor een vol gevoel te geven. Na een maagverkleining wordt het aangeraden om gemiddeld zes keer per dag te eten en daarnaast nog 2 liter vloeistof (water, thee) te drinken. Je kunt bijvoorbeeld een van je drinkmomenten vervangen door een proteïne shake van Protein Shape. Onze favoriet is om in plaats van koffie voor het ontbijt een cappuccino shake te nemen. Daarnaast zijn de repen van Protein shape geschikt als een van je drie tussendoortjes. Laat jij ons weten welke smaak jouw favoriet is?

Vraag advies

Heb je een maagverkleining en wil je graag weten welk dieet voor jou geschikt is? Vraag dan advies aan een specialist. Voor vragen over het Modifast Protein Shape afslankprogramma kun je terecht bij onze klantenservice