Succesvol afvallen begint in je brein

In de basis is afvallen een fysiek proces. Door minder calorieën te eten dan je lichaam nodig heeft, verlies je gewicht. Maar we moeten de invloed van ons brein op ons gewicht niet onderschatten! Afvallen heeft invloed op onze mentale gezondheid, maar onze mentale gezondheid heeft ook effect op het succes van onze strijd voor een gezond gewicht. Hoe dat precies werkt, leggen we je uit in deze blog.

Het effect van je mindset op je gewicht

Mensen zijn gewoontedieren. Gewoontes zijn makkelijk, fijn, vertrouwd en kosten weinig energie. Ben je gewend om elke ochtend te beginnen met een kop koffie? Dan zet je die kop koffie waarschijnlijk zo’n beetje op de automatische piloot. Als je wil afvallen moet je je gewoontes doorbreken en dat is lastig. Nieuwe dingen kosten namelijk meer energie dan gewoontes, waardoor je makkelijk terugvalt op je oude gewoontes als je even niet zo lekker in je vel zit.

Een goed begin

Een goed begin is het halve werk, ook bij afvallen. Stel doelen die haalbaar zijn. Die doelen hoeven niet per sé te maken hebben met het bereiken van een bepaald gewicht. Het doel kan ook zijn om slechte eetgewoonten af te leren en gezonder te gaan eten. Zo maak je de reis belangrijker dan de bestemming en is de kans op teleurstelling kleiner. Denk ook eens goed na over je motivatie om te gaan afvallen. Waarom wil je dit nu zo graag? En wat zijn de voordelen van een lager gewicht en een gezond eetpatroon? Schrijf dit op en lees het terug als je een moeilijk moment hebt. 

Positieve psychologie

Met een positieve mindset is afvallen een stuk makkelijker dan wanneer je mentaal niet lekker in je vel zit. Maar positief blijven is makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je met tegenslag te maken krijgt. Gelukkig kun je oefenen met positief denken. Geef jezelf complimentjes als je een doel bereikt hebt, gebruik positieve affirmaties, vertel jezelf elke dag dat je goed bezig bent, dat je er goed uitziet. Als je elke dag positieve dingen tegen jezelf zegt, ga je ze vanzelf geloven.

Wees lief voor jezelf

Niemand is perfect, ook jij niet. Het is helemaal niet erg als je af en toe een foutje maakt. Van fouten leer je en het negatieve gevoel dat je na je fout hebt kan juist weer extra motivatie zijn om nog beter je best te doen. Daarbij betekent dat ene koekje echt niet dat je gefaald hebt, je ligt nog steeds prima op koers om gezonder te gaan leven en gewicht te verliezen. Gewoontes veranderen kost tijd, dus gun jezelf die tijd ook.

Het effect van je gewicht op je mindset

Als je gezond eet, krijgt je lichaam alle voedingsstoffen binnen die het nodig heeft om goed te kunnen functioneren, zowel fysiek als mentaal. Zonder de juiste brandstof kan je lichaam niet optimaal functioneren en krijg je sneller last van vermoeidheid, futloosheid en somberheid. 

 

Als je je afslankavontuur aangaat met een positieve mindset en gezonder gaat eten, helpt dat dus ook weer om positief te blijven en wordt het steeds makkelijker om gezond te eten. 

 

Wil jij weten hoe de afslankprogramma’s van Modifast je kunnen helpen met afvallen? Neem dan contact op met onze klantenservice. We helpen je graag op weg naar een gezond gewicht!