Afvallen tijdens en na de overgang

Tijdens de overgang ondergaat je lichaam heel wat veranderingen. Naast de beruchte opvliegers en stemmingswisselingen is gewichtstoename een veelvoorkomend effect van de overgang. Bijna de helft van de vrouwen komt een paar kilo aan, gemiddeld zo’n 5 tot 10 kilo. Waar komen die extra kilo’s opeens vandaan en hoe kom je er weer vanaf? We leggen het je uit in dit artikel.

Wat gebeurt er tijdens de overgang?

In het begin van de overgang gaat je lichaam minder progesteron aanmaken. Progesteron is het hormoon dat ervoor zorgt dat je baarmoeder zich elke maand weer goed voorbereidt op het ontvangen van een eitje. Vervolgens gaan je eierstokken minder oestrogeen aanmaken. Omdat je lichaam dit hormoon wel nodig heeft, gaat het andere productiemethoden van dit hormoon uitbreiden. Helaas is één van die oestrogeenproducenten in ons lichaam het vetweefsel. Je lichaam gaat dus meer vet opslaan om aan de benodigde hoeveelheid oestrogeen te komen. Dit vet wordt vooral rond de organen opgeslagen, waardoor het middel en de buik in omvang toenemen. Dit is de voornaamste oorzaak van de gewichtstoename in de overgang.

Zorg goed voor je spieren

Niet alleen de hormoonhuishouding heeft invloed op het gewicht, ook het ouder worden op zich speelt een rol. Na je vijftigste neemt de spiermassa in je lichaam af. Dit heeft niet alleen effect op je kracht en flexibiliteit, maar ook op je gewicht. Het onderhouden van je spieren kost namelijk behoorlijk wat energie. Deze energie haalt je lichaam uit het verbranden van calorieën. Hoe minder spierweefsel er onderhouden hoeft te worden, hoe minder calorieën je lichaam verbrandt. Als je net zoveel calorieën blijft innemen als toen je jong was, zul je dus wat kilo’s aankomen. 

Gelukkig kun je hier wel wat invloed op uitoefenen. Om ervoor te zorgen dat je spiermassa op peil blijft, kun je dagelijks spieroefeningen doen. Dit hoeft geen volledige workout in de sportschool te zijn. Een aantal simpele oefeningen per dag, zoals squats, lunges, push-ups en planks, hebben al effect. Hoe meer spiermassa je behoudt, hoe meer calorieën je verbrandt en hoe makkelijker het is om een paar kilo af te vallen. Luister wel altijd goed naar je lichaam en doe niet meer krachttraining dan je lichaam aankan.

Eet gezond

Afvallen tijdens en na de overgang lijkt misschien onmogelijk, maar dat is het zeker niet. De veranderingen in je hormoonhuishouding en het ouder worden vragen wel om wat aanpassingen in de leefstijl. Je lichaam verbrandt minder calorieën, dus is het belangrijk om de calorie-inname te verminderen. Dit doe je door gezond te eten en je porties te verkleinen. 

Zorg wel dat je voldoende eiwitten binnen krijgt, dit zijn belangrijke bouwsteentjes voor je hormonen en je spieren. Aangezien die spieren juist belangrijk zijn voor het verbranden van calorieën, kan het geen kwaad om wat extra eiwitten aan je voeding toe te voegen. Ook gezonde vetten zijn een belangrijk onderdeel van je voeding. Deze vetten dragen bij aan de aanmaak van hormonen. 

Probeer de hoeveelheid koolhydraten in je voeding te beperken. Je hebt wel koolhydraten nodig, dus schrap ze niet helemaal, maar iets minder dan dat je gewend was kan geen kwaad. Laat die koekjes bij de koffie bijvoorbeeld staan en eet een schaaltje magere kwark met vers fruit als toetje in plaats van een Magnum.

Modifast helpt je met afvallen in en na de overgang

Heb je moeite met afvallen in of na de overgang? Dan is Modifast er om je te helpen. Ons Modifast Protein Shape afslankprogramma is ideaal om die overgangskilo’s mee te lijf te gaan. Met dit afslankprogramma krijg je lekker veel eiwitten en weinig koolhydraten binnen, en laat dat nou precies zijn waar je lichaam behoefte aan heeft tijdens de overgang. Het Modifast Protein Shape afslankprogramma is ontwikkeld om op een makkelijk vol te houden manier een paar kilo af te vallen. Je eet gevarieerd en wisselt strenge dagen af met minder strenge dagen.

Nieuwe levensfase, nieuw lijf

Modifast is een goed hulpmiddel om af te vallen in en na de overgang, maar het is geen wondermiddel. Je bent in een nieuwe levensfase beland, en daar horen nu eenmaal veranderingen bij. Je lichaam is niet meer hetzelfde als twintig jaar geleden. Maar dat betekent niet dat je het maar moet laten versloffen. Accepteer je lichaam zoals het is, wees dankbaar voor wat het allemaal voor je doet elke dag en zorg goed voor jezelf. Blijf lekker veel bewegen, drink voldoende water en geniet van het leven.