Wat is mijn ideale gewicht?

Wat ons betreft is jouw ideale gewicht het gewicht waarmee jij je het lekkerst in je vel voelt. Maar dat is waarschijnlijk niet het antwoord waarnaar je op zoek bent als je deze blog leest. Daarom zullen we je in deze blog wat meer vertellen over wat een gezond gewicht is en hoe je dat gewicht bereikt en behoudt.

BMI

Er is voor niemand een specifiek ideaal gewicht. Iedereen leeft anders, ieder lichaam is anders gebouwd en iedereen verwacht andere dingen van zijn of haar lichaam. Een topsporter stelt bijvoorbeeld hele andere eisen aan zijn of haar lichaam dan een zwangere vrouw. In dit artikel laten we dit soort bijzondere omstandigheden buiten beschouwing. We zullen het vanaf hier hebben over het ideale gewicht voor de doorsnee Nederlander. 

De beste graadmeter voor wat jouw ideale gewicht is, is je BMI (Body Mass Index). Je BMI geeft aan of jouw gewicht gezond is voor je lengte en bereken je door je gewicht te delen door je lichaamslengte in het kwadraat. Ben je bijvoorbeeld 1,80 meter lang en weeg je 75 kilo? Dan is je BMI 75 / ( 1,80 x 1,80 ) = 23,15.

Het ideale gewicht voor mannen en vrouwen

Bij het berekenen van het BMI maken we geen onderscheid tussen mannen en vrouwen. Voor alle volwassenen tussen de 19 en 69 jaar oud gelden dezelfde richtlijnen. Een gezond gewicht heb je als je BMI tussen de 18,5 en de 25 is. Ben je 1,80 meter lang? Dan ligt je ideale gewicht ongeveer tussen de 60 en 81 kilo. Is je BMI lager dan 18,5? Dan heb je ondergewicht. Is je BMI tussen de 25 en 30? Dan heb je overgewicht. Bij een BMI van 30 of hoger heb je ernstig overgewicht. 

Een factor die wel geslachtsafhankelijk is en iets zegt over je gezondheid, is de middelomtrek. Buikvet is namelijk niet goed voor je gezondheid. Je kan een gezond BMI hebben, maar als je middelomtrek te hoog is, loop je toch gezondheidsrisico’s. Voor mannen ligt een gezonde middelomtrek onder de 94 centimeter en voor vrouwen onder de 80 centimeter.

Je ideale gewicht bereiken en behouden

Met behulp van je BMI-berekening kun je bepalen of en hoe veel je moet afvallen om jouw ideale gewicht te bereiken. Wil je een paar kilootjes verliezen en een gezonder eetpatroon aanwennen? Dan is het Modifast Protein Shape afslankprogramma ideaal voor jou. Moeten er wat meer kilo’s af om een gezond gewicht te bereiken? Dan kies je voor het Modifast Intensive afslankprogramma. Ook met dit programma wen je na het afvallen makkelijk aan een nieuw, gezond eetpatroon. Hierdoor zijn beide afslankprogramma’s een goede manier om je ideale gewicht te bereiken én te behouden.