Het jojo-effect voorkomen doe je zo

Iedereen kent het wel: het beruchte jojo-effect. Je bent hartstikke trots op jezelf omdat je een flink aantal kilo’s bent afgevallen, maar voor je het weet zijn ze weer terug en kan je weer van voor af aan beginnen. Je gewicht blijft op deze manier schommelen en je bent eigenlijk nooit meer echt tevreden met je gewicht. Gelukkig is het niet zo moeilijk om het jojo-effect te voorkomen. We vertellen je graag hoe je jouw streefgewicht bereikt en behoudt.

Hoe ontstaat het jojo-effect?

Om het jojo-effect te kunnen voorkomen, moet je eerst weten hoe het ontstaat. Veel mensen die snel veel gewicht verliezen doen dit op een onverantwoorde manier. Ze krijgen te weinig essentiële voedingsstoffen binnen en volgen een dieet dat op de lange termijn niet vol te houden is. Als je na zo’n crashdieet je streefgewicht hebt bereikt, verval je zonder dat je het zelf doorhebt in een mum van tijd weer in je oude gewoontes. Als je te weinig eiwitten hebt binnengekregen tijdens je dieet, ben je naast vet ook flink wat spiermassa verloren. Spieren verbranden veel energie, dus hoe minder spiermassa je hebt, hoe minder calorieën je lichaam verbrandt. Het zal je niet verbazen dat de combinatie van deze factoren ervoor zorgt dat de kilo’s er weer net zo hard aan vliegen als dat ze eraf gegaan zijn.

Voorkom het jojo-effect

Hoe voorkom je nou dat vervelende jojo-effect? Het begint met het volgen van een gebalanceerd dieet waarbij je zeker weet dat je alle essentiële voedingsstoffen en lekker veel eiwitten binnenkrijgt, bijvoorbeeld het Modifast Intensive afslankprogramma of het Modifast Protein Shape afslankprogramma. Eiwitten zijn niet alleen belangrijk voor het behoud van je spiermassa, ze zorgen er ook voor dat je langer een verzadigd gevoel houdt. Een belangrijk onderdeel van je dieet is het aanleren van een nieuwe leefstijl. Wen jezelf aan om water te drinken in plaats van frisdrank, pak een stuk fruit of een portie rauwkost in plaats van koekjes of chips en vervang je witte graanproducten door volkorenproducten. Als je deze aanpassingen stap voor stap doet en jezelf de tijd geeft om aan de veranderingen te wennen, zal het je veel minder moeite kosten om je gezonde eetgewoontes vol te houden.

Tips om het jojo-effect te voorkomen

Het jojo-effect voorkomen doe je dus eerst en vooral door het aanpassen van je leefstijl. Maar we hebben nog wat tips voor je die het nog makkelijker maken om op je ideale gewicht te blijven.

Blijf sporten

Beweging is onmisbaar in een gezond leefpatroon. Zowel tijdens als na het afvallen is het belangrijk om lekker te blijven bewegen. Niet alleen cardio is belangrijk, ook krachttraining is een goede manier om op gewicht te blijven. Zoals we eerder al aangeven, verbrandt spiermassa veel calorieën, waardoor je spieren je helpen om op gewicht te blijven.

Drink voldoende water

Zorg dat je goed gehydrateerd blijft. Als je voor je maaltijd een glas water drinkt, heb je net wat minder honger waardoor je minder eet. Soms geeft je lichaam ook het signaal dat je honger hebt, terwijl je eigenlijk dorst hebt. Kies voor calorievrije dranken zoals water, thee en koffie zonder suiker.

Slaap genoeg

Te weinig slaap is een van de oorzaken van overgewicht. Als je niet genoeg slaapt, gaat je lichaam het hormoon ghreline aanmaken, wat ervoor zorgt dat je meer trek krijgt. Ook leidt slaaptekort tot stress en stress werkt averechts als je wil afvallen. 

Wees lief voor jezelf

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: je bent goed zoals je bent. Accepteer je lichaam zoals het is, daar wordt je een stuk gelukkiger van dan continu op je gewicht gefocust zijn. Stel haalbare doelen als je gaat afvallen en wees niet te streng voor jezelf. Daarmee zit je jezelf namelijk alleen maar in de weg. Als je lekker in je vel zit, is het veel makkelijk om een gezonde leefstijl vol te houden. Je mag jezelf ook best af en toe trakteren op iets lekkers, als het maar geen dagelijkse gewoonte wordt.