Wil je afvallen? Met deze tips maak je een lekkere en gezonde avondmaaltijd.

Een gezond gewicht bereiken en behouden lukt niet zonder gezond te eten. Maar hoe stel je nou een gezonde avondmaaltijd samen als je wilt afvallen? En net zo belangrijk: hoe zorg je ervoor dat die gezonde avondmaaltijd ook nog lekker is? Gezond eten is immers een stuk makkelijk vol te houden als je lekkere gerechten kunt klaarmaken. We helpen je in deze blog graag op weg met een paar goede tips.

Een gezonde avondmaaltijd

Een gezonde avondmaaltijd is met de juiste tips helemaal niet moeilijk samen te stellen. Het belangrijkste is natuurlijk om maaltijden te maken die laag in calorieën zijn en veel gezonde voedingsstoffen bevatten. Eet geen te grote porties en vermijd sausjes en smaakmakers met veel vet en suiker, zoals mayonaise. Dit zijn onze toptips voor een gezonde en lekkere avondmaaltijd (ook voor iedereen die niet per se wil afvallen).

1. Gebruik verse producten

Gezond eten begint met het gebruiken van verse producten. We begrijpen dat het soms makkelijk is om naar een potje of een pakje te grijpen, maar verse producten zijn echt gezonder en lekkerder! In kant-en-klare maaltijden zitten vaak veel ongezonde vetten, zout en suiker, zaken die je juist niet in je gerecht wil hebben als je wil afvallen. Het bereiden van bijvoorbeeld verse soep kost misschien wat meer tijd dan het opwarmen van een blik uit de supermarkt, maar je hoeft er echt geen masterchef voor te zijn. Als je zelf met verse producten kookt, weet je altijd precies wat er in je eten gaat. Probeer bijvoorbeeld eens ons recept voor heerlijke verse bietensoep, een gezonde en lekkere soep die binnen een paar minuten op tafel staat.

2. Kook met de kleuren van de regenboog

Als je wil afvallen zijn groenten onmisbaar in een gezonde avondmaaltijd. De kleur van een groente wordt bepaald door de micronutriënten die in de groente zitten. Als leidraad kun je aanhouden dat groenten met intense kleuren meer voedingsstoffen bevatten dan bleke groenten. De kleur van de groente wordt bepaald door de voedingsstoffen die de groente bevat. Oranje en gele groenten bevatten bijvoorbeeld veel bètacaroteen (wordt door het lichaam omgezet in vitamine A), rode groenten bevatten veel lycopeen (een sterke antioxidant) en donkergroene groenten staan bol van de luteïne (anti-oxidant met ontstekingsremmende eigenschappen) en zeaxanthine (belangrijk voor een goed gezichtsvermogen). Als je veel verschillende kleuren groenten gebruikt, ziet je avondmaaltijd er dus niet alleen vrolijker uit, je zorgt er ook voor dat je veel verschillende micronutriënten binnen krijgt.

3. Volkoren

Het is een simpele aanpassing aan je eetpatroon, maar wel een belangrijke als je wil afvallen: vervang je witte graanproducten door volkoren graanproducten. Volkoren pasta, zilvervliesrijst en volkoren couscous zijn een stuk gezonder dan hun witte broertjes. Ze bevatten meer vezels, waardoor je sneller en langer een voldaan gevoel hebt. Je kan je graanproducten ook eens vervangen door peulvruchten. En aardappels zijn ook altijd goed (mits je ze niet bakt in een flinke laag vet).

4. Vet gezond

Groenten roerbakken, aardappeltjes bakken, een lekkere curry maken, het begint allemaal met een laagje vet in de pan. Dat is op zich geen probleem, als je maar vloeibare vetten zoals olijfolie gebruikt. Vloeibaar vet bevat minder verzadigde vetten en meer onverzadigde vetten dan bijvoorbeeld boter of kokosolie, wat een stuk beter voor je is. Gebruik vet altijd met mate, zodat je niet te veel calorieën binnen krijgt. 

5. Proost!

Een detail van de avondmaaltijd die we niet over het hoofd moeten zien, is het drankje dat je bij je eten drinkt. Water is altijd de beste keuze als je wil afvallen. Je kan je water natuurlijk wel een beetje opfleuren. Stop er bijvoorbeeld een schijfje citroen en een takje munt in, schaaf wat komkommerslierten of snij er wat stukjes watermeloen in. Zo geef je je water net wat extra’s en wordt het een feestje om te proosten bij het eten.