Val je af van wandelen?

Wandelen is heerlijk. Je bent lekker actief bezig in de buitenlucht, je hoofd waait leeg en je kunt genieten van de prachtige natuur om je heen. Is het een dagje minder weer? Dan kun je droog en warm wandelen op de loopband in de sportschool. Zeker sinds de coronapandemie zijn steeds meer mensen gaan wandelen om zowel fysiek als mentaal gezond en fris te blijven. We weten dan bewegen gezond is, maar val je ook af van wandelen? We vertellen het je in dit artikel.

Afvallen met wandelen

Wandelen kan bijdragen aan afvallen, maar het is geen wondermiddel. De basisregel van afvallen is dat je meer calorieën moet verbranden dan dat je inneemt. Dan gaat je lichaam namelijk vetreserves verbranden in plaats van koolhydraten. Als jij ongezond eet en veel meer calorieën binnenkrijgt dan dat je verbrandt, gaat een paar uur per week wandelen geen groot verschil maken. Ga je het wandelen echter combineren met een gezonder eetpatroon, dan kan het zeker een positieve bijdrage leveren.

Calorieën verbranden met wandelen

Er is geen vaste richtlijn over hoeveel je moet wandelen om een bepaald aantal calorieën te verbranden. Hoeveel calorieën je verbrandt is afhankelijk van bijvoorbeeld je lichaamstype, gewicht, spiermassa en je wandeltempo. Het maakt ook uit of je op een gladde asfaltweg loopt of door het mulle zand en of je bergop loopt of op het vlakke. Gemiddeld kunnen we zeggen dat je tussen de 300 en 500 kilocalorieën verbrandt met een uur wandelen. Je vetverbranding komt pas lekker op gang nadat je 2.000 stappen hebt gezet (ongeveer 20 minuten wandelen). 

Tips om af te vallen met wandelen

Wil je zoveel mogelijk calorieën verbranden met wandelen? Dan hebben we een aantal tips voor je. Zorg ervoor dat je actief wandelt. Met door het park slenteren verbrand je aanzienlijk minder calorieën dan met een actieve boswandeling. Met een actieve wandelhouding worden meer spieren aan het werk gezet, dus het is ook nog eens beter voor je lichaam. Wil je wat extra uitdaging toevoegen? Draag dan in elke hand een flesje water, neem een wat zwaardere rugzak mee of kies routes met afwisselende ondergronden en een heuveltje. Zo maak je je wandeling zwaarder en verbrand je meer calorieën.

Zorg dat je voldoende gezond eten meeneemt als je gaat wandelen. Als je een verantwoord tussendoortje voor een kortere wandeling en een gezonde lunch voor een langere wandeling meeneemt, kom je onderweg niet in de verleiding om ongezonde snacks of een vette lunch te kopen. Stop bijvoorbeeld een Protein Shape bar of een pakje Protein Shape biscuits in je tas.

Wandel én eet jezelf fit

Zoals we eerder al zeiden, wandelen is heel goed voor je, maar het is geen wondermiddel. Combineer je lichaamsbeweging daarom altijd met een gezond eetpatroon. De afslankprogramma’s van Modifast helpen je om gewicht te verliezen en om een gezond eetpatroon aan te wennen.